I Know Who U R.....

Kau Aku Kita Berbeza

My Supporters

Facebook Supporters

Kotak - Masih Cinta

Friday, November 27, 2009




Tik.. tik.. tik..



Waktu berdetik

Tak mungkin bisa ku hentikan

Maumu jadi mauku
Pahitpun itu ku tersenyum

Kamu tak tahu rasanya hatiku
Saat berhadapan kamu

Tik.. tik.. tik..
Air mataku
Biar terjatuh dalam hati
Mau ku tak penting lagi
Biar ku buat bahagiamu

Kamu tak tahu rasanya hatiku
Saat berhadapan kamu
Kamu tak bisa bayangkan rasanya
Jadi diriku yang masih cinta

Kamu tak tahu hancurnya hatiku
Saat berhadapan kamu
Kamu tak bisa bayangkan rasanya
Jadi diriku yang masih cinta





Notakaki: Jatuh cinta first time dgr lagu nih.... ^wink^ layann...

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Hari Pertama Kerja Yang Tak Baik

Monday, November 9, 2009


Hari ni hari pertama aku keje kat XXX lpas seminggu aku bergelar PENGANGGUR. Sepatutnya aku amik rehat yg ckup smlm tp berlaku perkara sebaliknya. Semua x dirancang. Tu lar dia manusia klu da jenis ske sgt jaga hati kawan mcm aku nih.

Nak dijadikan cerita, 2 mgu lpas aku da janji ngn member2 pat keje part time aku nk jumpa kat Midvalley hari ahad last week. Tp atas sebab yg x dpt di elakkan, terpaksa dibatalkan. Hmm... Xpe lar kan. Lgpun msa tu aku tgh bz kemas brg nk pindah.

So... semalam seperti yg dijanjikan aku kuar umah jam 9.35AM. Tgu bas x smpi2. Aku da mula bengang. Klu tgu lg yg kat sna mesti da berasap n aku makin HOT. So, the best way aku wat keje giler. Guest what??? Aku jalan kaki selama 45 MINIT utk smpi ke stesen KOMUTER. Ada ke org yg giler mcm aku nih. Dlm aku berjln tu kemarahan aku ley surut beb. Hahahaha... Tp still lmbt smpi sb train delay. Msa tu aku x mkn pape pun lg. Ada rsa mcm nk pitam dh.

Kat stesen komuter tetiba je aku jd mengong sket. Aku pandang org keliling aku. Mcm2 ragam. Ada yg sibuk ngn henpon. Sandar kat tiang. Yg bercinta lak sibuk BERPELUK KAT PUBLIC. Aku malas nk pandang. Jeles??? Hahahaha... No komen lar...

Smpi Midvalley da tghri. Aku rasa cam nk balik kg je lamanya. Adoiii... Da kebulur. Aku terus trik member aku g foodcourt mencekik dlu. Ada sorang mamat sengal ni tetiba je ckp nk g Kajang. Nasib baik aku x tersembur mkn. Hahaha... Da lar laksa dia x sedap langsung. Dak sengal ni lak dok mematahkan selera haku. Aku pandang Sikin.

Yg wat aku HOT tu dia da janji nk kuo ngn kitorg but... at the same time g janji ngn awek dia nk jumpa kat kajang. Lama gak aku pk sb pd aku kat Kajang xde pape. At last aku setuju tp dgn syarat kna balik cni sblum kul 4 ptg. So... kitorg g Kajang jumpa awek sengal dia. Hhmmm... mmg sengal pun. Xley blaaa....

Bkn nk terima kasih. Lg ckp aku ngn Sikin BUDAK 2 EKOR YG MENYEBOKKK....!!! Nasib baik aku x dgr. Klu x mmg aku baling muka dia ngn kasut. Woii pompuan!! Ko xtau ke yg couple ko tu BUTA JALAN!!!  Pas sikin bgtau pompuan tu ckp mcm tu aku mmg xley nk tunjuk muka manis pun dh. Jam tu gak aku bg 2 pilihan kat Jimmy. Nak balik skrg atau aku bg dia peta balik sendiri. Aku x ckp byk terus g beli tiket train. X kuasa aku nk pandang muka pompuan sengal tu.

Kelam kabut Jimmy follow tkut kna tinggal. Ye lar, klu kna tinggal igt dia reti ke nk balik? Haramm... Msa tu pun da pkul 5 lebey. Dgn panas terik lg.Msa tgu train tu dia mintak pendapat kitorg pasal awek dia. So aku ngn sikin bg pendapat jujur r yg kitorg mmg x ske langsung ngn pompuan tu. Tp xde la bgtau Jimmy apa yg Sikin dgr tu.

Balik tu aku terus g sec 18 sb kwan aku nk jumpa lak. G mkn n KOPITIAM jap. Kejap ke??? Tgk jam da kul 10.30!!! Adoiii... Kelam kabut aku balik umah. Balik tu ujan lak. Masak aku... Smpi umah terus mandi. Sempat lg tu jenguk blog ni tp x wat pape pun. Pas iron baju terus tido.

Paginya aku bgun kul 5.30AM. Umah ni ada schedule mandi. Aku xleh lambat or awal sb nnt ggu jadual dak2 umah ni. Pas mandi sempat gak tu aku jwb forum kat TAGGED. Tgk jam da kul 6.25AM. Aku kua tgu bas. Suma mcm biasa. Smpi sna kul 7.15AM.

Aku igtkan aku je hari pertama keje. Nasib baik ada lg yg lain. 4 org Operator n sorang Technician. PAgi tu aku still maintain ok. Tp... dlm kul 10 mcm tu kepala aku da mula berat. Mata aku mcm nk tertutup je tp aku tahan. Aku pegang dahi aku. Alamakkk..!!! AKU DEMAM..!!!

Betul aku x larat dh. Aku rasa sepanjang briefing tu, pandangan aku mampu menembusi muka trainee n whteboard tu. Adehhh... Time solat... Aku igtkan sma je cam tmpt lain. Mana tau kat cni diorg da biasa jemaah. So kami ni follow je r. Tetiba BUZZER da munyik. Adoiii... Msuk bilik meeting, budak2 leh layan tido. Huhh... sakan...

Msa dlm bilik meeting tu aku leh tahan lg. Still under control la kiranya kan. Tp... dlm kul 4 tu kami da di hantar ke dept masing2. Jalan je aku da rsa nk tumbang. Tp kaber beb. Malu r klu jatuh. Trainee baru je ckp pasal jaga kesihatan td.

Bos baru aku... MR CHONG. Nmpk ok tp xtau la da lma2 nnt. Partner aku utk Planner, RINA. Pun nmpk mcm ok. Ye la.. org kta baru lg kan. So suma nmpk ok. Mr Chong bwak aku round kwasan n knlkan ngn staff yg ada. Msa dia wat briefing tu aku mcm x dgr pape dh. Nk pandang muka dia pun x larat. Tp aku angguk2 je mcm belatuk.

Aku keje berdua je ngn Rina under Mr Chong n control 8 machine running. Tp machine2 tu bkn aku yg jaga sb aku just monitor je. Tu lar yg Mr Chong ckp. Msa aku tgk flow chart tu aku da kepeningan dh. Dalam hati tu ckp.. CEPAT LAR BALIK. Sb aku xde transport sendiri lg, so aku xdpt nk stayback lg. Gila kau. First day da suh OT..!!!

Aku rasa admin da gtau dept aku yg 3 bln ni aku guna transport company. So xley kuar lmbt. Nnt kna tinggal. Lgpun aku mmg da x larat sgt2. Esok maybe aku kna stayback. Tp Mr Chong akan check utk aku dlu klu2 ada transport yg lalu tmpt aku utk trip kul 8 mlm.

Sblum kuar tu dia siap pesan aku kna ada kat dept kul 7.50pg sb ada meeting. Aku angguk je tp pale otk aku da smpi luar dh. Nak balik... HUJANNNN.... Lagi sakit pale aku. Smpi umah aku terus mandi n tido jap. Igt nk kuar sb lapar tp aku mmg x larat sgt. So aku msg Anne mintak tapau je. Dia balik aku tgh di ulit mimpi. Dlm kul 9 aku bgn mkn n mkn ubat.

Aku xtau ini permulaan yg baik atau x. Susah aku nk klasifikasikan. N skrg ni aku dok lyan Dj Syuk menceceh. Thanx to housemate aku sb belikan BIHUN SUP td. Huhuhu....

Ok lah. Ni je entry aku wat hari nih. Lain kali aku taip lg. Aku kna tido. Sb start esok aku ada training selama seminggu. Huhuhu... Wish me luck guys...

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Aku Dan Blog Aku

Saturday, November 7, 2009


Hari ni aku bgun lambat. Tak malu tul kan. Hahaha... Dulik hape. Aku sowang jew kat umah. Nak watpe lg selain wat TAIK MATA? Dekat kul 10 mcm tu baru mata ni nk celik. Capai henpon n send msg kat someone. Sape??? Ada lar. Hek3...

Nape aku bgun lambat? Haaa... Jawapannya ada kat SINI . Aku xnk ckp byk2. Eh.. Aku ckp kew? Rasanya aku taip jew nih. Ermm... X kisah lar. Janji layan...

Aku bkn nk story pasal aku bgun lmbat ke hape. Tp nk crite pasal blog aku nih. Asalnya aku moderate blog aku via GOOGLE CHROME. View dia mmg cun giler (pada aku lar. korang x suka aku dulik hape) Tp edit punya edit baru aku pasan yg widget aku xley drag. Blink blink yg aku wat pun x nmpk.Nape yerk? Tu yg jd tanda tny kat aku smpi skrg nih. (dok garu pale yg x gatai)

Sudahnya aku buka lg satu window n try moderate via MOZILLA FIREFOX. Leh drag tp view x brape nk cun sb ruang TOOLBAR kat atas nu bapak r besau x mcm CHROME. Pastu agak slow sket. Lappy aku ke yg problem?

Smlm ada kawan aku bg satu URL konon nk dajal aku. Once aku klik je dia g kat ruangan EDUCATION ROBOTIC. Pe ke jadahnya tu? Aku pkai CHROME msa tuh. Xde pape yg berlaku. Nasib aku baik kot sb masuk ruangan forum dia secara normal. That guy suh aku try buka kat FIREFOX. Aku ckp r aku malas tp at the same time aku cuba. Nak tau apa jd? Korang try r klu nk tau.. Msa tu aku rasa mcm nk tumbuk je guy tuh. Nasib baik kawan aku. Tp dia xtau pun aku da TERKENA. Kena apa? apa jd kat pc aku? korang try r sendiri. Hahaha...

K lah. Berbalik pd crite blog aku td. I don't know which one is better. CHROME @ FIREFOX? Seharian gak lar aku dok update blog aku. Tukar sini sana. X puas hati. Tukar lg. Adoiii... Ada je yg x kena pd pndangan mata aku nih. Ni pun aku still x puas hati lg.

Seminggu x keje ni betul2 aku ngadap mende alah ni jew. Next week da start keje maybe kurang la sket aku melekat kat cni. Huhuhu.... So, msa n kesempatan yg ada ni lar aku gunakan sebaiknya. Hampir semua entry NESCAFE AIS aku selongkar. Thanx to him atas suma info yg berguna tuh. Hehehe....

Korang rasa camne? Dah ok ke blog aku nih? Ke ada yg patut aku ubah lg? Aku xtau da brape lama aku ngadap laptop. Klu x ok lg aku bwak tido je la laptop nih. Hahaha.... Update dlm mimpi... =p

Smpi cni dulu wat kali ni. Ada msa aku taip lg... Chowww... ;-)

*KeRinDuaN lagi. Nak wat camne? :'-(*

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Pagi ini...

Friday, November 6, 2009

7 Nov 2009 / Sabtu / 5.25AM
Tgk jam da kul 5 pg. Aku x tido lg... Tp siyes pale da fenin nih. Aku kna tido gakz.. Aku xley tido snbrnyer. Byk pk kowt. Ye lar. Isnin da start keje. Boley ke haku? Mampu kew? Huhuhu....

Tatutttt... Aku ada 2 hari je lg nih. Da ready ke lum? Ada yg kta keje tu susah. Betul ke? Jgn lar wat gempaq wehh... Aku CHAT td. Da lma aku x masuk channel. Rsa bosan. So cri seseorg yg ley ajak borak. Just for nothing. Bkn nk dating pown. Sma jew mcm chat kat tagged ke, atau Facebook tu kan.

Aku dan dunia web... Hmm... Dulu aku x tau hape pun pasal web. Buta IT. Mcm mimpi je yg aku ada blog tempat mengadu camnih. Hahaha... Sape sifu haku??? Aku x lupa jasa dia ajar aku smpi x tido  last year. Maceh abg gelap ku. Huhuhu....

Mcm2 testing dia bg kat aku suh wat. Ada yg boleh n ada gak yg GAGAL... X kisah lar. At least aku cuba kan. Smpi ke tahap aku da fenin tahap cipan, aku bg je password kat dia suh tlg manage. Apa jd. Dia da salah  edit habis suma jahanam. Hahaha... Tp walaupun da jahanam, dia wat lg satu utk aku. Blog yg aku guna skrg ni lar. Maceh skali lg.

Kakak ipar aku pun x caye aku wat mende jadah ni. Sb aku ni mana tau hape pun. Bila org tny blajar katne, aku just jwb BLAJAR SENDIRI LAR. XDE MODAL PUN. YG PENTING MINAT. Hahaha... Tp skrg dia da ilang jejak. Aku xtau dia g ane. Bz kot ngn life dia. Tp xpe. Kat cni aku ada lg sifu. NESCAFE AIS. Aku byk refer kat sana. Tunjuk ajar ku sifu. Hehehe....

Hmm... Aku pun xtau entry aku kali ni pasal apa eik? Tah lar. Aku just taip apa yg ada dlm pale otak aku ni jew. Ok lar all. Da pagi nih. Budak ni nk lelapkan mata dh. Ermmm... msa ni dlm hati tu x terbendung rasa rindu kat seseorang... Sobb Sobb Sobb   =((

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Blogstarz

Modal Tajaan Preblog Sehingga RM 1500 untuk Ahli BlogStarz Baru!!! - Post At 2009-05-08 13:53:09









Blogstarz? Ermm... Aku da lama join tp hampir terlupa tentangnya sehinggalah aku check email aku n terima email dr Moderator ni. So just for sharing utk sesape yg berminat je. Kat bawah aku sediakan semua info. Just read n decide. Keputusan kat tgn korang. Aku x paksa pun klu korang x berminat k. 


Klu nk join KLIK SINI UTK REGISTER 
Untuk info lanjut KLIK SINI atau SINI 


Dari moderator : 
We are inviting you & friends to our :

1) BLOGSTARZ.MY BUSINESS OPPORTUNITY PROGRAM BRIEFING. ( FREE )

  Every Monday 8.30 PM to 10.30 PM
  Every Wednesday 8.30 PM to 10.30 PM
  Every Friday 8.30 PM to 10.30 PM

  Topic : How to generate income through the program.

2) BLOGSTARZ CUISINE CAFE BUSINESS OPPORTUNITY PROGRAM BRIEFING. ( FREE )

  Every Tuesday 8.30 PM to 10.30 PM
  Every Thursday 8.30 PM to 10.30 PM

  Topic : How to generate income through the program.

3) BLOGSTARZ.MY TECHNICAL TRAINING SESSION ( FREE )

  Every Saturday 2PM - 3PM : BLOG SETUP & MARKETPLACE
  Every Saturday 3PM - 4PM : BULK SMS & IOD
  Every Saturday 4PM - 5PM : PAYPAL PAYMENT GATEWAY TRAINING


VENUE :

BLOGSTARZ MANAGEMENT OFFICE
TAGERMEDIA SDN BHD
No 2-1, Jalan 1/76C,
Desa Pandan
55100 Kuala Lumpur

HOW TO ATTEND :

Please make a call to 03 9282 1999 for the attendance



TAJAAN MODAL PREBLOG

PROMOSI SEHINGGA DISEMBER 2009


STATUS
PACKAGE
PRICE (RM)
Point Value (PV)
PreBlogger
Trainee
RM30
-
Blogstarz Blogger
1 Blog Center (100 Preblog Credits)
RM 99
25
Blog Associate
3 Blog Center (300 Preblog Credits)
RM 297
75
Blog Manager
7 Blog Center (700 Preblog Credits)
RM 693
175
Blog President
15 Blog Center (1500 Preblog Credits)
RM 1485
375
Blogstarz Master Center (3000 Preblog Credits)
15 Blog Center + 15 BC for Sale(3000 Preblog Credit)
RM 3,399
850
Konsep Tajaan modal PreBlog





  • Modal yang disediakan oleh TagerMedia Sdn Bhd ialah RM 10 untuk setiap credit.
  • Cadangan harga jualan untuk setiap credit ialah RM 30.
  • Keuntungan adalah 100% untuk setiap blogger ke atas yang menjual credit PreBlog ini.
Kegunaan Preblog





  • Untuk mengaktifkan PreBlogger baru bagi mengenali BlogStarz.my dengan lebih dekat sebagai Trainee, mereka akan membayar RM30 untuk setiap pengaktifkan PreBlog mereka.
  • Pemilik PreBlog boleh menaiktaraf keahlian mereka kepada pakej Blogger ke atas apabila bersedia.
  • Pemilik Preblog tidak layak untuk menaja blogger baru.
Bagaimana caranya?





  • Jadi ahli sekurang-kurangnya Blogger hari ini untuk layak menerima tajaan modal ini.
  • Rujuk kepada Control Panel ruangan ahli di bahagian Account Manager>PreBlog activation untuk mula mengaktifkan PreBlog
  • Terpulang kepada blogger untuk menggunakan credit preblog yang di perolehi mengikut kegunaan sendiri. i.e : membuat banyak blog sendiri.

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Aku sendiri lagi


Aku sendiri lagi. Hari ini... Esok dan... Ermmm... Bosan dan sunyi... Sobb sobb sobb... Nak sembang kawan xde. Sowang jew kat umah. Mau x boring giler. Nk kuo ngn sape? Member suma jaoh n keje lak tuh.


Ermm.. Da nk dekat seminggu aku kat cni. Jauh dr teman2 aku yg paling baik n aku sayang. Siyesly, aku rindu banget kat korang. Since now da xde sape buli aku. I know dats. But... Rindu detik2 aku ngn diorang. Mkn sesama, lepak sesama. Klu aku sedey ada gak tempat nk luahkan perasaan.


Tp kat cni aku nk crite ngn sape? Dak2 umah ni balik keje jew suma dok terperap dlm bilik. Aku? Nk watpe lg? Dok dlm bilik sendiri r. Ngadap lappy uzur nih.


Aku harap sgt suma ni berakhir dgn cepat. So... isnin ni tamat sudah zaman pengangguran aku. Tanam anggur x pernah nk berbuah. Huhuhu... X kisah lar. At least aku da ckup rest kan.


Sedia ke aku nk start keje nih? Adoiii... Mcm org x pernah keje lak kan. Takut nk giler. Sb job tu aku x pernah wat. Siyes aku xde pengalaman dlm bidang Planner nih. Nk plan apa??? Uwaaaaaa... =((


Ada brape hari je lg nih. Tp apa yg aku nk ckp, aku x sure aku leh idup ke x kat cni. Sb aku mcm x serasi dgn suasana kat cni. Harus kah aku cari tempat lain? Sunyi giler beb. Nk gelak nk ketawa... Ngan sape???? Lama2 aku leh sewel camnih.


Papepun aku kna sabar at least for 3 months. Then i will decide whether stay here or going back to PJ. Klu balik PJ aku kna ulang alik dr sana ke sec 26 shah alam. Lol.. Jauh tu mmg lar x sgt tp jln jam giler. Nak plak time waktu kemuncak. Sendiri mau ingat lar kan.


Hmm... Aku mmg hepi kat PJ. Ina mesti melompat klu tau aku nk dok sana balik. Ni pun dia mati2 klu leh xnk aku pindah kuar. Bilik tu masih kosong utk aku. Then... what should I do? Nk balik sana ke stay cni jew? Aku xtau r. TOLONG R...!!!!!

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Cara Untuk Kurus Tanpa ubat-ubatan

Salam buat semua. Aku dapat info ni dr inbox gmail aku. Xtau lar tp ada sorang gurl n sorang mamat posmen ni rajin sgt send email. Aku x knl pown. Tp x kisah lar kan. Arini msa check email aku tertarik lak ngn petua nih. Just nk sharing ngn korang lar. Hehehe... Klu ada sesape yg nk kurus tu leh r try yerk.... Huhuhu... *wink* =D

1. JANGAN BERLAPAR
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar muscle(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini  menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi.


2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.


4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.



5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.


6. AMBIL SARAPAN PAGI
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula didalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.


7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.



8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.


9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.


11. Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda. Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda.


12. Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula.


13. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.


14. Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Jika anda minum banyak, dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet.


15. Ambil makanan yang berempah Sesetengah rempah seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.


16. PILIH LEBIH BANYAK BIJIRIN DAN KEKACANG DLM MAKANAN 

Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.

17. SIMPAN SATU DIARI
Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada keinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan diari makanan anda dan rajin-rajinlah membuat catatan.

18. TUMPUKAN PERHATIAN UNTUK SIHAT, BUKAN KURUS

Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.

19. Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satu sudu minyak masak). Hindari minyak atau lemak haiwan.


20. Ketika memilih piring makanan , ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Jika ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarik program tv, semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan!


21. Selain memberi peluang makanan untuk turun , kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi.



22. Khusus bagi kaum wanita , yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika ingin membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai makanan segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya.


23. Untuk mengempiskan perut , gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek, dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik.


24. Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.


25. Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing

i. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat

ii. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,naik tangga untuk beberapa tingkat, kemudian sambunglah dengan menaiki lif

iii. Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam

iv. Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah

v. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha."



we are made for each other
Love/Romance Comments And Graphics

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


ZaMaN kiTa skoLaH DuLu2

Thursday, November 5, 2009


budak2 yg lahir pd thn 80/90an mesti ingat mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit
beli walaupun cerita buku tu dah tau.
salesman susu pon camtu gak.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gambo jew.
bile ade program Nilam, sebok suma nak pinjam buku.

- RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm....

- pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.
korang ada ke? Aku x de pown. Tgk owg punya jew.

- main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ. Nape yerk?

- bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.

- time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh.
ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...

- main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.

- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

- balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...

- Siri kartun; power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg. Skrg ada lg ke? Aku pun ikut gak siri tuh.

Jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni. kite akan sentiasa
berubah, cume asal-usul kite yg permanent. Huhuhu~

Ni la baru zaman kita kawan2...

Pas r kt member2 korang....
mesti diorg tersengeh2 bace mende nih.

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


iMBas K3NaNGaN FiRsT TiM3 OuTsTaTioN (kiSaH bENaR)

Wednesday, November 4, 2009


Cerita ni berlaku sekitar tahun 2006. Msa tu aku masih keje kat company lama. Nk dijadikan cerita msa tu barang dr China ada problem. Customer dr Jengka (ALPS) da complaint. Klu nk ikutkan sepatutnya China hantar staff dia utk check balik barang tu. Tp bg mcm2 alasan lak.

Nak xnak kami yg dekat ni lar yg jd mangsa keadaan. Dah lar xde org yg leh g sna. Cri sub-con pun x dpt2. Tension? Tu dah semestinya. Sebab apa tau? Sb bos aku tau yg aku ada pengalaman msa QA Inspection dulu, so aku lar nmpknya yg jd mangsa.

They all mintak aku g sna sementara tgu sub-con dtg. Sb brg tu byk sgt yg ada prob. Aku pun da lupa apa problem dia. Hahaha.... Pagi2 dgn muka toya aku dtg keje cam bese. Baju aku x bwk lg sb bos aku ckp lum confirm.

Tetiba bos panggil aku ckp g breakfast dlu sb jap g nk gerak dah. Whattt???? Damn..!!! Da nk gerak baru inform. Adoii... Masak aku arinih. Aku mintak nk balik umah dlu sb nk kemas baju. (pstt... sebenonyer aku nk bereskan baju yg aku rendam mlm td. xkan nk tinggal mcm tu je kan)

Pas minum pagi, driver terus hantar aku balik umah dlu sementara bos aku siapkan apa yg patut kat opis. Smpi umah, aku sinsing lengan baju n seluar. Uniform aku tanggal la dulu. Kang basah lak. Kakak kat umah aku terkezut tgk aku balik tetiba. Sori lar x sempat nk lyan ckp. Aku kesuntukan msa. Aku capai apa yg patut je. Thanks GOD sb aku ni jenis sempoi jer. X perlu buang msa byk sgt.

Sedang aku siap kemas, bos call ckp da kuar opis. kjap lg smpi. Smpi bwah suma pndg aku pelik. Driver tny umah aku banjir ke? Aaaaaa??? Adoiii... Malu weh.. Tp wat bodo jew r. Rupanya aku lupa turunkan seluar aku td. Ngeh ngeh ngeh....

Smpi Jengka da ptg. Pas jumpa org yg patut, (aku pun da x brape igt lg)n uruskan apa yg patut, kami tgk dulu brg2 yg ada problem tu. Arini x sempat nk sorting sb da ptg. Esok je lar. Ptg tu gak la g cri tmpt penginapan. Lama gak pk nk g bandar ke or just cri chalet yg dkt2 je. Bila pk masing2 da letih, so cri je la chalet yg berhampiran.

Finally, ada satu chalet. Nmpk suram jew. X rmai penghuni. X perlu la aku taip kat cni nma chalet tu kan. Sape yg tau tu faham sudah. Pas dpt kunci, masing2 g bilik. Aku dok sorang je coz aku je gurl. Driver n bos aku kat bilik sblh.Bos pesan klu ada pape ketuk pintu. Aku angguk je. Aku faham bos aku tu. Bkn senang tau nk dpt bos yg take care staff dia mcm tu.

Masuk bilik je, aku mmg rasa suram sgt. Tah lar. Perasaan aku je kot. Tp siyes bilik tu mcm ada yg x kena. Aku mlas nk ckp je. Baru nk senang lenang atas katil, ada lak yg ketuk pintu.

Oooo.... bos aku n driver dtg lawat kawasan. Aku ckp ok je. Msa tu aku x check pape lg sbnrnya. Bos just pesan nnt dlm kul 8 kuar g mkn. Aku angguk je tanda faham. Pas diaorg kuar, aku terus g mandi. Da siap2 tgk jam awal lg. Pasang la tv. Mak aiii... Cantik lg gambo tv aku kat kg. Blur jer. Cari2 chanel yg clear sket. Ku pujuk hati sendiri... Xpe lar.. Kwasan hutan mcm ni susah dpt chanel kot.

Tgk jam da nk dekat kul 8. Aku capai tepon bilik. Konon nk call bilik sblh la kan. Xde bunyi pape pun. Eh... apasal ni? Aku angkat tepon tu. Aku goncang2. Huh..!!! Rosak rupanya. Aku capai henpon cabuk aku n call bos. Kitaorg mkn kat bandar Temerloh. Kdai tu mcm sepi je xde pelanggan. Xpe lah. Janji perut terisi. Jam baru kul 10 mlm tp jln da lengang. Susah nk nmpk kelibat kete lalu. Mmg sunyi giler. Pas mkn terus balik chalet sb da letih. Mlm tu aku tido mati. Apa pun x sedar. Nasib je leh bgun pg.

Smpi ALPS awal pg. driver sorang lg call ckp sub-con da ON THE WAY dr KL. Lega aku dgr. Yg buat aku benci line tepon kat cni x brape nk clear. Nk msg ngn org KL pun susah. Sape org KL tu? Hahahaha.. Aku pun da lupa.

Ptg tu balik chalet ngn dak2 sub-con tu lar. Mlm pas mkn hantar dak2 sub-con tu balik chalet. Kitaorg patah balik ke Temerloh. G jalan2 sat. Hehehe.. Apa yg ada kat Temerloh ni? Ermm.. sudahnya bos call Arman ajak minum. Lama gak la bersidai kat kdai pekena teh tarik. Pastu balik chalet. Mlm ni mcm susah je nk tido. Aku sempat menung kat balkoni. Nmpk luar suram sgt. Aku tutup sliding door. Tutup lampu n tarik selimut. Good nite.. Nk tido dh. Tapii.....

Tokk.. tokk.. tokk... Ah.. Sudah..!!! Apa lak kali nih. Aku jeling sliding door sb bunyi dtg dr arah sana. Aku diam je. X lama pastu bunyi ketuk kat pintu lak.. Aku tau dh apa mende tuh.. Aku terus membatukan diri. (Masa aku taip ni pun tengkuk aku da meremang) X lama pastu hujung katil mcm ada org duduk. Alahai... da makin dekat dh..

And.. finally dia ketuk meja kecik tepi katil aku. Omakkkk...!!!! Aku terus tarik selimut selubung mematikan diri. Aku xnk tau apa jd kat luar tu. Aku cuma ckp dlm hati (AKU X GANGGU KO TLG JGN GANGGU AKU. AKU NK TIDO JE.)Gigil gak la pale lutut aku msa tuh. Sudahnya aku tido dlm ketakutan. Bgun pg tu satu bdan rsa sgt sakit.

G keje aku rsa ngantuk sgt2. Bila bos tny nape aku ckp je mlm td xleh tido. Sb tu ngantuk. Tp aku x crite hal sebenar. Mujur je hari ni hari last aku kat cni sb dua2 driver ada kat cni. Sorang kna balik KL. So aku ikut la skali sb aku da xde baju. Aku nk balik.

Smpi KL, aku masuk opis ngn muka toya. Aku follow up jap keje aku yg terabai. Tgk scheduling. Check order request. Confirm shipment. Check email. Then aku balik umah. Bos aku stay kat sna ngn dak2 sub-con.

Once bos aku da balik cni baru lar aku buka cerita. Pasal tv buruk, tepon jahanam n... TEMAN TIDO AKU MALAM TU. Suma terkejut. Bos ckp no wonder muka aku pucat pg tu. Muka x ckup tido. Risik punya risik mmg chalet tu da byk cerita. Da ramai yg kna ganggu. Suma tny nape aku x cerita awal2. Tah lar. Mulut aku mcm kna gam msa tu. Pape pun tu lar pengalaman aku yg x dpt aku lupa smpi bila2. Best kan bila tido berteman nih. Huhuhu...

Pesanan aku, klu nk cri penginapan msa outstation cri lar tmpt yg x sunyi, rmai org n ada sambutan. Klu nmpk mcm suram je tu jgn lar cari penyakit.. Sekian saja utk kali nih. Lain msa aku cerita lagi.

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


KanToi

Tuesday, November 3, 2009


aKu DaPaT C3RiTa NiE DaRi InBoX aKu. NaK sHaRe NGaN KoRaNG LaR...
BaCa NieH...

Sepasang suami isteri yang telah mempunyai 3 orang anak, sedang berbual sambil menonton TV di dalam bilik mereka. Si isteri bertanya kepada suami beberapa soalan.

Isteri : Bang, kalau saya mati dulu, abang kahwin lagi tak?

Suami : Abang rasa, abang mungkin kahwin lagi. Kerana, anak-anak kita perlukan orang yang boleh beri perhatian. Makan minum abang pun adalah orang yang sediakan.

Isteri : Habis, kalau abang kahwin lagi, abang kasi ke dia duduk rumah kita?

Suami : Ye lah. Sebab rumah ni mahal, takkan nak biar kosong macam tu saja?

Isteri : Abang kasi ke dia guna bilik, kita, toilet kita?

Suami : Ya yang, sebab takkan abang nak buat bilik lain khas untuk dia. Nanti bilik ni, membazir pulak..

Isteri : Abang kasi ke dia pakai almari kita?

Suami : Ye yang, almari kita ada 4 pintu takkan nak bagi org lain pulak.

Isteri : Abang kasi ke dia pakai katil kita?

Suami : Terpaksalah yang. Sebab katil kita tu baru je beli sebulan.

Isteri : Baju tidur saya, pijama dan towel saya?

Suami : Takkan itu abang nak bagi kakak & adik awak. Jadi, daripada tak dipakai, lebih baik kalau abang kasi dia aja.

Isteri : Handbag saya, kasut saya, golf set saya?

Suami : Itu tak boleh, sebab dia suka handbag kaler maroon, kasut dia saiz kecil daripada awak, saiz 5, golf set tak boleh sebab dia kidal...

Isteri : ????!!!!!

Suami : ( Dalam hati ) Alamak kantoiii !!

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Malangnya Naseb Haku


3 Nov 2009 / Selasa / 10.12PM
Da lama aku x kuar kat shah alam nieh. Smpi je kat pusat bandar, aku nk sewel bila tgk jln pintas yg aku slalu guna nk g KWSP tu da kna totop. Sadis. Aku kna jalan kaki pusing la. Klu 7 pusingan leh naik haji nieh. Hahaha... Hiburkan hearty sendiri jew.

Kepala aku da kepeningan sbnrnya. Rasa cam nk pitam pun ada. Niat hati nk g sec 18 jap beli brg apa yg patut tp x larat la. Aku alik umah jew rehat. Smpi umah je terus aku amik bantal. Lega rasa dpt baring. Huhuhu...

Aku pandang almari plastik aku yg masih dlm kotak. Bila nk pasang? Aku ngomel sendiri. Ishh.. Aku pun bangun n capai lar menda alah tu. Terkedek kedek aku pasang sendiri. X sedar da siap dh. Hehehe...

Kringgggg.... (Henpon aku mainkan bunyi tepon klasik) Opocottt!!! Terkezut haku. Adoiii... Kawan sekolah aku rupanya. Heheh... Nk apa dia ek? Ooooo.... Nk jumpa aku mlm nih. Ermm.. Aku ok jew.

X buang masa aku g r mandi. Elok je siap mandi dia call lagi. Mak aiii... Very the pantasss.... Da nk gerak dah???

Senang gak kawan aku cri umah aku nie. So.. kami just kuar mkn kat medan selera kat sec 24 je. Nak jadi cerita kan... Aku xkan lupa crite nieh... Msa baru smpi tu mmg panas giler dgn xde angin langsung sb we all dok kat luar. Elok aku nk abis mkn, angin kuat. HUJAN beb!!!

Kelam kabut r amik cawan bwak masuk dlm. Seb baik da abis mkn. Igt nk tgu hujan reda tp adik kwan aku suh balik cpt kete masuk air. Tingkap x rapat. Rupanya kunci dia dlm kete kwan aku. Nak xnak kna lar redah hujan. Kuyup lar aku msa tu. Melekat blouse aku kat bdan. Msa tu aku x nmpk sesape dh. Lajus jew larik masuk kete.

Sedang elok smpi umah adik dia ujan da reda dh. Aku terus alik umah jew. X jd nk borak2 cerita pjg kan. Sb ujan da singkatkan segalanya. Huhuhu....

Smpi umah aku terus tukar baju n mandi. Tp masa aku menaip ni aku da rasa cam nk demam dh. Harapnya aku x demam lar... Sian aku kan. Niat nk jumpa kawan tp mana nk tau jd camni lak... Da nasib aku x baik kot arinih....

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Sedih aku pedih

Monday, November 2, 2009

3 Nov 09 (Selasa) 11.29AM
Ermm... hari ni hari pertama aku kat umah baru kat shah alam. Abg aku n x-ofismate aku tlg. X lupa gak kat adik bujang aku. Thanx to all.. Aku tgk suma muka letih. Mau x letih. Brg2 aku byknya mcm org da kwen jew. Adehh.. Tp aku hulur r sket. Bkn ksong weh...

Letih. Aku x siap kemas suma pun. Kuar yg mana patut je dlu. Msa ni aku lum mkn apa pun lg. Sian kan. Td pun sibuk ngemas. Mop lantai suma. Letih banget dehh...

Kenapa aku sedih? Ni yg berat nk ckp nih. Aku sedih sb bln ni poket aku perit yg teramat sgt. Uwaaaaa... Mummyyyy... helllpppppp~~~~~~

Aku dpt setengah bln gaji je bln nih. Bln ni gak aku da x keje part time lg. So mmg sah2 la budget aku lari. Nk plak bln ni aku pindah. Suma nk guna duit. Nk giler aku dibuatnya. Aku xtau nk wat camne dh. Xtau nk ngadu kat sape lg.

Saat ni aku rindu yg teramat sgt kat org kat sana. Apa lar dia wat msa ni kan. Ermm... Jap lg aku nk kuar g pusat bandar. Ada urusan sket. Makan? Aku kna pk nk mkn apa yg leh bg kenyang n jimat. Skrg ni mee megi pun mahal tau. Huhuhu....

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Memori kita

Sunday, November 1, 2009


Isnin (02 Nov 2009) 03.05AM
Ermm.. Da pagi upenyer. Tp aku still kat cni ngadap lappy. Mata xley tido. Mcm2 aku pk. Ye lar. Arini kan ke first day aku sbg seorg PENGANGGUR...

Bermulanya hidup baru aku. Aku cuma terkenang hari pertama mereka tanpa aku. Aku tahu pasti ada yg merindu. Sb aku betul2 rindu. Bila aku da xde nnt sape yg kemaskan tea room? Bersihkan peti ais? Masak air? Ermm.. Sian uncle Nathan. Mesti suma uncle yg wat. Dak2 tu suma xley harap..

Hari ni gak hari terakhir aku kat cni sb mlm ni aku da pindah ke SA. S... A... Tu nama tmpt ke nama org? Hahahaha... X kisah lar kan... Janji layan jerk...

Aku xley tido mlm nih.. Td dok layan hamster main. Pastu menung kat tingkap. Xtau nk wat mende dh... Aku xtau dr kul brape aku dh ngadap lappy nih... Brape lma aku dok meng'update' blog aku. Main kat tagged, facebook. Tu ler keje aku sehari nih...

Tetiba lak tenet slow giler. Tu yg wat aku rajin sket g wat keje lain.. Uhukk.. X kisah lar. At least keje aku beres...

Sbnrnya aku tension arini. Klu ikut plan aku nk g midvly arini tp x jd lak. Kawan aku ada mslh kat kdai. Cashier short RM554. Adoii... Byk tuuuuu.... Xtau la apa cerita dia. Lum ada keputusan lg tuh... Nmpknya mgu dpn r baru kuar. X kisah lar... janji dpt jumpa kan...

Aku da janji ngn mereka2. Satu hari nnt aku dtg cni gak jumpa diorg. Da xde r org buli aku lg pasni.. X mungkin aku akan lupa saat indah ngn diorg. Aku x pernah kisah aku sowang jew gurl dlm group tu...

Wahai abg2ku... Nantikan kehadiran adik korang yg nakal ni yerk... Satu hari adik akan dtg cni jumpa kowang.... Tunggguuuuu....

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Hari terakhirku....

Saturday, October 31, 2009

Sabtu - 31 Oct 2009 - 6.15pm
Sedih??? Ermm... Tah lar.. Hari ni hari terakhir aku kat tempat keje aku. Ikutkan hati mmg aku x sabar2 nk tinggalkan tempat ni tp ada sesuatu yg buat aku sedih n berat hati nk melangkah pergi. Tp utk masa dpn, aku nekad dgn keputusan aku. Betul, aku xleh ikutkan hati sgt.

Aku mcm x percaya akhirnya mcm ni. Mmg x di rancang pun. Berapa hari je lg aku akan tingalkan PJ ni. Aku pegi x jauh pun tp rasa mcm jauh jew... Sb apa? Aku je yg faham. Xleh nk taip kat cni sb terlalu peribadi. Biarlah aku je yg mengerti hati dan perasaan aku ketika ni.

Ermm... masa ni aku x balik lg. Masih kat tmpt keje aku lg. Kul brape nk balik tah.. Ye lar... Hari akhir kan. Pasni x jumpa dah. Rindu?? Tu dah semestinya.. Mmg aku akan terus merindu..

Ermmm... ada org dtg... Nnt aku sambung lg....

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Hari ini semalamku.....

Tuesday, October 27, 2009

Rabu (28 / 10 / 2008) 1.30pm

Aku bosan sgt arinih... Da brape hari aku dok sensorang kat umah. Ina ngn Nurul alik kg. Ye lar org cuti pjg kan... Ina mgu dpn baru start keje. Msa tu aku lak yg dh mula bz ngn urusan aku sendiri...

Baby... Hahaha... Sukati aku je panggil dia baby. X kisah la... Papepun baby je la teman aku kat umah. Boring2 aku sembang la ngn baby... Main2 ngn dia.. Ketawa pun ngn baby.. Sian aku kan.. Nk ckp ngn org suma kwn2 jauh. Dekat pun ada komitmen masing2... Nk wat camne. Sedihhh.....

Sape BABY? Hahahaha... Baby tu hamster Shafiq lew... Igt anak aku ke? Kawin pun lum mana nk ada anak kan. Huhuhu....

Ermm... semalam mcm biasa la aku dok sensorang kat umah. Xde sape nk ajak borak. Pandang phone... sepi... Laptop... xde... Aku da hantar jejauh dr diri aku wat sementara. Sebabnya aku x dpt nk coret kat cni...

Honestly rasa sunyi sgt. Aku pandang luar tingkap, sepi... Xde lak bunyi motor mcm slalu... Tobat dh kot mat rempit suma. Agaknya lar...

Aku rasa apa yg aku buat skrg ni adalah yg terbaik utk aku n masa dpn aku. Betul, aku xleh pk sgt soal hati aku sb msa dpn aku lg penting. Tu lar yg DIA ckp kat aku. Betul gak. Pada aku xde apa yg kekal kat dunia ni.

Tapi, aku sbnrnya mcm lari dr sesuatu... Hhmm... Betul kot. Aku yg mengundang masalah kan... N skrg ni aku sendiri yg berperang dgn perasaan sendiri. Aku xtau camne nk kuar dr suma ni.

Apapun aku serahkan sumanya pada takdir. Aku terima segala ketentuanNya buat aku....

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Aku dan hidup aku....

Friday, October 16, 2009

Sebenarnya aku keliru...
Sb tu aku g kat cni n coret2 sket apa yg patut...
Aku nk cerita hal yg sbnr tp aku lum ada kekuatan lg...
Ermm... camne? Pendek kata aku takut r... Gitu ler...

Hidup aku agak simple cuma kdg2 tu quite complicated...
Kenapa? Sb kdg2 aku x reti nk wat keputusan sendiri....
Mcm skunk ni r...

Klu ikutkan aku da plan sumanya dgn baik skali. Tgu hari n waktu yg sesuai jerk..
Tu suma utk msa dpn aku gak... Aku tau... payah kita nk tinggalkan apa yg kita paling syang kat dunia ni utk kejar impian n msa dpn kita kan...
Tp tu la yg aku perlu buat skrg ni... Mmg pahit..

Berat hati aku nk tinggalkan sini. Tp aku terpaksa...
Bkn jauh pown aku g... Tul x... Just balik ke tmpt lama aku jerk...

Ermm... aku pun xtau apa yg aku da taip n aku x ingin nk bca semula pown...
Fikiran aku kusut. Serba salah... Berat hati...
Tp aku kna nekad. Sb aku sndri yg da wat keputusan ni...

Aku x dpt nk taip secara detail pown. Sb aku tau kdg2 ada gak reader yg tau sape sbnrnya aku nih... N aku x brape nk org tau secara terperinci sape aku nih....

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Apa itu H1N1?

Saturday, August 15, 2009

Apa itu H1N1?

Viral novel influenza type A H1N1. Ianya berasal dari virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yg sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yg lebih tinggi di dlm rantaian makanan @ manusia. dan semasa di dlm badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkit dari manusia kepada manusia.

Jangka Hayat Virus
Oleh kerana ia adalah virus yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. jika selepas tempoh tersebut ia idak mendapat perumah @ host( badan manusia) ia akan mati.

Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan "air ventilation" (pengudaraan) yang baik....akan 'bersih' dr virus tersebut.

Apa yg perlu tahu ?

Asal virus ini
Sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di Mexico tapi tidak dilaporkan kepada WHO. Kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu ianya tercetus outbrake di Mexico.

Virologi Virus H1N1
Incubation period yang singkat pada purata 2 hari dengan julat 1 - 4 hari
Ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakit
Pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan selewat2nya hari ke-4
H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kepada pesakit yg berisiko, ia dapat membunuh. Jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

Cara Serangan
Virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan
Virus ini akan menyerang sistem pernafasan (seperti selsema burung dan SARS)
Peringkat awal, ia hanya pada 'trakea' jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse'
Ia amat merbahaya kepada golongan yang berisiko tinggi

Siapa Yang Berisiko?
1. Orang yang ada masaalah 'obesiti' @ gemuk
2. Perempuan yang mengandung
3. Orang yang ada asthmatic
4. Orang-orang yang bermasalah dengan sistem imunisasi (menjalani 'operation yg besar', kanak-kanak yang belum cukup suntikan imunisasi, golongan-golongan yang rendah tahap imuniti. eg.: HIV, etc)
* kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan-golongan di atas

Simptom-Simpton
Hari 1 - Rasa kurang sihat, tidak bermaya
Hari 2 - Selsema, batuk dan demam yg kekal ( demam tidak turun walaupun telah makan ubat demam)
Hari 3 - Rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
Hari 4 - Sakit dada yg teruk........jumpa doktor dengan segera.......
Hari 5 dan ke atas, lung collapse @ koma

Langkah-Langkah Kawalan

1 - Golongan-golongan yang berisiko, elakakn daripada kesesakan (kawasan yang padat dengan orang ramai)

2 - Menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dengan betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran

3 - Elakkan diri jika terdapat 'orang batuk, bersin dan kurang sihat'

4 - Jika kurang sihat, elakan diri dari beraktiviti (sosial dan berkumpulan)

5 - Jika kurang sihat dan ada ILI (influenza-like illness @ selsema biasa) jangan hadirkan diri di kawasan orang ramai. Jika terpaksa, pakai topeng 'mask'

6 - Untuk orang yang sihat, elakkan dari kawasan yg padat.

7 - Jika ada tanda-tanda simptom di atas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan

8 - Jika sihat, jangan ke hospital atau klinik untuk 'checkup' kerana di kawasan tersebut mengandungi banyak virus.

9 - Tidak perlu ambil anti-viral @ apa-apa ubat influenza!!!!!!. Jika sihat dan mengambilnya, akan mengakibatkan resistan kepada vaksin @ ubat-ubat untuk merawat jika terkena jangkitan. Ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yang telah mengambil ubat-ubat tersebut terlebih awal.

10 - Vaksin hanya akan 'wujud' seawal-awalnya pada oktober dan hanya untuk 'frontliner' sahaja. Dan untuk awam selewat-lewatnya pada 2010.

11 - Untuk makluman, influenza test hanya dijalankan di 2 makmal sahaja di Malaysia. mengambil masa 6 jam untuk run test kepada 1 batch sample. Jika klinik menyatakan mereka boleh jalankan ujian, itu tidak betul. Tak perlu ambil suntikan seasonal influenza kerana ia tidak berkaitan.

12 - Tahap kesedaran dan pengetahuan yang tinggi amat perlu untuk kita sama-sama menghadapi outbreak ini. Sama-samalah kita berdoa kepada ALLAH s.w.t agar bala ini cepat berlalu. Amin.

Ini adalah sumber dr taklimat H1N1 oleh pengarah kawalan penyakit berjangkit dari Kementerian Kesihatan Malaysia di Pan Pasific Klia pada 01.08.2009. Moga dapat iktibar.

Info dari : Hazreeni Hazlyn Che Harris

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Syaaban persiapan tempuh Ramadan

Monday, August 10, 2009

Allah SWT berfirman yang bermaksud: Sesungguhnya bilangan bulan pada sisi Allah adalah dua belas bulan, dalam ketetapan Allah di waktu dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan haram iaitu Zulkaedah, Zulhijjah, Muharam, Rejab. Itulah (ketetapan) agama yang lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan yang empat itu dan perangilah kaum Musyrikin itu semuanya sebagaimana mereka pun memerangi kamu semuanya, dan ketahuilah bahawasanya Allah beserta orang-orang yang bertakwa. (at-Taubah : 36).

Dua belas bulan yang disebut oleh Allah di dalam ayat di atas telah dihuraikan oleh Rasulullah SAW di dalam hadis.

Abu Bakrah menceritakan bahawa Nabi SAW memberikan khutbah ketika ibadah haji dengan berkata: Ketahuilah bahawa masa berputar seperti mana hari Allah menciptakan langit dan bumi, setahun ada 12 bulan antaranya empat bulan haram, tiga daripadanya berturutan iaitu Zulkaedah, Zulhijjah, Muharam dan Rejab yang terletak antara Jumada dan Syaaban. (riwayat Imam Ahmad).

Bulan dalam bahasa Arab disebut Al-Syahru yang bermaksud zaman atau masa iaitu merujuk kepada peredaran bulan mengelilingi bumi. Nama-nama bulan Arab yang telah diiktiraf sebagai bulan Islam dan dirasmikan penggunaan oleh Saidina Umar al-Khattab r.a adalah:

Muharram erti diharamkan, kerana ia adalah bulan pertama daripada empat bulan yang diharamkan berperang dalam Islam.

Safar pula ertinya kosong, kerana penduduk Arab ketika itu keluar dari kampung mereka kerana berperang dan mencari makanan sebagai persiapan menghadapi musim panas.

Rabiulawal dan Akhir ertinya musim bunga iaitu biasanya waktu ini pokok mengeluarkan bunga dan tumbuhan menghijau.

Jumada Ula dan Jumada Akhir erti Jumada itu ialah membeku di mana waktu ini biasanya berlaku musim sejuk yang menyebabkan air membeku. Asal perkataan Jumada ialah ‘Jamada’ yakni membeku.

Rejab pula bermaksud mengagungkan dan membesarkan di mana pada zaman Arab sebelum Islam mereka mengadakan gencatan senjata di bulan ini sebagai memuliakannya.

Syaaban bererti pecahan yang banyak, di mana pada zaman Arab sebelum Islam mereka keluar pada bulan setelah duduk lama di rumah pada bulan Rejab. Mereka juga keluar beramai-ramai mencari air dan makanan.

Ramadan bererti panas, kerana kebiasaannya pada waktu dahulu pada bulan ini berlaku cuaca panas.

Syawal pula dinamakan sempena dengan musim di mana unta kekurangan susu pada waktu ini. Syawal dalam bahasa Arab berasal dari kata kerja Tasyawwala yang bermaksud sedikit atau berkurangan.

Zulkaedah merujuk kepada kebiasaan penduduk Arab zaman sebelum Islam tidak berperang kerana ia termasuk dalam bulan-bulan haram berperang. Perkataan Kaedah itu berasal dari ‘Qa ‘ada’ yakni duduk.

Zulhijjah pula dikaitkan dengan kebiasaan kaum Arab ke Kaabah menunaikan haji pada bulan ini.

Berdasarkan makna setiap bulan yang dinyatakan pastinya masing-masing mempunyai kelebihan dan keistimewaannya. Termasuklah juga dengan bulan Syaaban.

Ketibaan bulan Syaaban seharusnya disambut dengan azam dan komitmen untuk meningkatkan keimanan kepada Allah dengan memperbanyakkan amalan dan kebajikan. Sebabnya hidup seorang muslim hendaklah sentiasa berubah kepada keadaan yang lebih baik daripada sebelumnya.

Sebagai Muslim sewajarnya kita mengetahui apakah kelebihan bulan Syaaban agar ketibaannya dapat dihayati dengan sebaiknya.

Memanfaatkannya
Keistimewaan ini juga menunjukkan kepada kita bagaimana Islam sangat mementingkan soal masa. Di mana ada saat-saat tertentu yang mempunyai fadilat yang khusus dan jika tidak diambil kesempatan untuk memanfaatkannya akan berlalu begitu sahaja serta tiada peluang lagi untuk dikembalikan.
Menyentuh tentang kelebihan bulan Syaaban terdapat beberapa hadis sahih yang menjelaskan tentangnya.

Antaranya: Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW berpuasa hingga kami menganggap ia tidak berbuka, dan ia berbuka sehingga kami menganggap ia tidak berpuasa dan aku tidak pernah melihat baginda menyempurnakan puasa sebulan melainkan pada bulan Ramadan dan aku juga tidak pernah melihat baginda memperbanyakkan puasa melainkan pada bulan Syaaban. (riwayat Bukhari dan Muslim).
Aisyah r.a. juga berkata: Sesungguhnya ia (Nabi Muhammad) berpuasa pada bulan Syaaban keseluruhannya dan baginda bersabda: Laksanakanlah amalan sedaya yang kamu mampu, sesungguhnya Allah SWT tidak jemu sehinggalah kamu jemu. Dan sebaik-baik solat (sunat) pada sisi Rasulullah SAW ialah yang berterusan meskipun sedikit, kerana baginda apabila solat (sunat) baginda akan sentiasa terus melakukannya. (riwayat Bukhari dan Muslim).

Abu Salamah r.a. pula berkata: Aku pernah bertanya Aisyah r.a. tentang puasa Rasulullah s.a.w. lalu dijawab: Bahawa Nabi berpuasa sehingga kami berkata memang ia berpuasa dan ia berbuka sehingga kami berkata memang ia berbuka, dan aku tidak pernah melihatnya berpuasa lebih banyak daripada bulan Syaaban, ia pernah berpuasa sebulan pada bulan Syaaban dan pernah juga ia berpuasa sedikit pada bulan Syaaban. (riwayat Muslim).

Di dalam riwayat yang lain Ummu Salamah r.a berkata: Aku tidak pernah melihat baginda SAW berpuasa berturut-turut melainkan pada bulan Syaaban dan Ramadan. (riwayat Tirmidzi).
Aisyah r.a. juga meriwayatkan bahawa bulan yang paling disukai oleh Rasulullah SAW berpuasa ialah bulan Syaaban kemudian disambung ke bulan Ramadan. (riwayat Abu Daud dan Ahmad)
Bagi mereka yang ingin berpuasa di bulan Syaaban sebaiknya dimulakan dari awal bulan Syaaban. Ini kerana terdapat larangan berpuasa dihujung Syaaban bagi mereka yang tidak pernah berpuasa di awalnya.

Ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahawa Nabi SAW bersabda: Apabila sudah tinggal separuh dari bulan Syaaban maka janganlah kamu berpuasa.
Berdasarkan hadis ini para ulama menyatakan adalah ditegah jika seseorang berpuasa di hujung Syaaban kerana ingin menyambungnya terus dengan puasa di bulan Ramadan.
Berkenaan dengan hikmah atau rahsia menunaikan ibadah di bulan Syaaban, terdapat hadis-hadis sahih yang menceritakannya.

Antaranya:
Usamah bin Zaid berkata: Aku bertanya kepada Rasulullah SAW: Wahai Rasulullah aku tidak pernah melihat engkau berpuasa sebulan seperti mana kamu berpuasa pada bulan Syaaban. Jawab Nabi SAW: Itulah bulan di mana manusia mengabaikannya iaitu bulan antara Rejab dan Ramadan (Syaaban). Ia adalah bulan di mana segala amalan akan diangkat kepada Tuhan sekelian alam dan aku suka amalanku diangkat dalam keadaan aku berpuasa.

(riwayat Nasai dan Ahmad) Abu Musa al-Asyaari pula menceritakan bahawa Rasulullah bersabda: Sesungguhnya Allah melihat (amalan hamba-hamba-Nya) pada malam Nisfu Syaaban lalu diampunkan dosa semua makhluk-Nya (hamba-Nya) kecuali syirik dan orang yang memutuskan silaturahim (tidak bertegur dengan saudaranya).

(riwayat Ibnu Majah) Abdullah bin Amru juga pernah meriwayat bahawa Rasulullah bersabda: Allah melihat kepada makhluknya pada malam Nisfu Syaaban lalu diampunkan hambanya kecuali dua iaitu orang yang memutuskan silaturahim (tidak bertegur dengan saudaranya) dan pembunuh. (riwayat Imam Ahmad)
Demikianlah beberapa hadis yang menunjukkan kelebihan bulan Syaaban dan pertengahan bulan Syaaban atau Nisfu Syaaban sebagai pintu masuk kepada ketibaan bulan yang lebih istimewa iaitu Ramadan.

Pelaksanaan ibadah bulan Syaaban adalah satu kebebasan kepada umat Islam tanpa dikhususkan kepada amalan-amalan tertentu atau dengan cara yang tertentu kecuali nas yang menggalakkan berpuasa sunat.

Oleh itu, di samping ibadah puasa, bolehlah juga dilakukan amalan-amalan lain seperti bersedekah, berzikir, qiamullail dan sebagainya.
Di samping itu, elok juga di bulan Syaaban ini kita membuat persiapan menyambut ketibaan bulan yang penuh barakah iaitu Ramadan. Pada kebiasaannya umat Islam menghias rumah dan membuat persiapan awal bagi menyambut kedatangan Hari Raya Aidilfitri sebaliknya persiapan Ramadan tidak diambil berat. Sedangkan hari raya cuma sehari, puasa Ramadan pula sebulan lamanya.

Sebaiknya bulan Syaaban dibuat persediaan bagi menempuh Ramadan. Persiapan sama ada dari sudut ruhiah yakni dengan membiasakan diri dengan puasa dan ibadah lain di samping persiapan fizikal seperti menghias rumah, menyediakan pakaian baru dan mengadakan ruang khusus untuk beribadat di rumah.
Bulan Syaaban juga elok dijadikan saat untuk bertaubat dan memohon keampunan Allah dan berdoa agar dikurniakan sifat istiqamah serta kesihatan supaya dapat menghayati sepenuhnya bulan Ramadan yang bakal tiba.

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Besdey Suprise...... Mesti Baca... =)

Sunday, August 2, 2009

Aku ada cerita ni... lawak la jugak.. tapi jangan
ketawa tau... Aku baru berkahwin setahun yang lepas
dan duduk dengan isteri aku. Kami duduk berdua sahaja
sebab belum dikurniakan anak. Aku ni ada satu
kegemaran iaitu makan telur rebus. Aku pun taktahu
kenapa aku suka makan telur rebus, sedap agaknya.
Sebelum aku kahwin, aku memang gila telur rebus. Pagi
petang siang malam makan telur rebus. Tapi semenjak
aku kahwin ni aku terpaksa berkorbanlah, iaitu dengan
meninggalkan tabiat aku ini. Lama juga aku dah tak
pekena telur rebus ni.. sebab orang rumah aku masak
sedap-sedap.. so aku dah tak kisah lagilah..

Ceritanya begini, bulan lepas semasa aku balik kerja,
tiba-tiba kereta aku rosak.. Akupun telefon bini aku
katakan aku balik lambat sebab kena menapak. Sebab
lapar akupun singgah satu kedai makan tu... ada telur
rebus lah.. akupun makan nasi dengan telur rebus..
lepastu aku order telur rebus lebih lagi untuk
diratah. Sebelum balik aku bungkus lagi 10 biji telur
rebus untuk makan sambil berjalan balik nanti. Tiba je
kat rumah aku rasa amatlah kenyang.. maklumlah balas
dendam sebab lama tak pekena telur rebus. Sebelum aku
masuk kerumah,i steri aku tiba-tiba cakap dia ada
'surprise' untuk aku malam ni. Dia suruh aku tutup
mata dengan kain hitam yang diikat kemas dibelakang
kepalaku. Dan dipimpinnya aku sampai ke meja makan
Aku duduk dikerusi dan isteriku pesan jangan cuba buka
ikatan yang menutup mataku.

Aku nak pergi toilet sebab perutku mula buat hal, tapi
malaslah nak spoilkan 'surprise' isteriku ini. Aku pun
tahan ler... Tetiba telefon berbunyi, isteriku pergi
mengangkatnya. Apa lagi ada chance aku pun melepaskan
kentut yang ditahan sekian lama.. Fuuuuhhh lega
rasanya.... bau boleh tahan... maklumler berapa biji
telur tah aku bedal tadi... Alamak.. ada lagi satu
la.. aku pun angkat sebelah punggung dan lepaskan satu
das lagi.. bunyinya PROOOTTT!! ... fuh bau jangan cakap
beb.. aku pun tak tahan bau dia... aku kipas pakai
tangan angin dia kasi kurang sikit bau dia... adalah
macam bau telur tembelang sikit.. Tetiba aku dengar
bunyi telefon berdering lagi... hai lamanya tunggu
isteri aku ni, aku tak sabar lagi ni nak tahu surprise
dia ni. Aku terasa ada lagilah, kali ni memang aku
rasa power punyalah.. aku kumpul dulu kasi padu..
lepastu aku bangun, tonggeng sikit dan lepaskan angin
taufan tu... PRRROOOOOTTT!!!!... fuhh lega... bergegar
sikit meja makan dibuatnya... peh tak tahan aku bau
dia power gila.. aku tutup hidung aku.. aku rasa bau
dia ada sikit-sikit macam bangkai la.. mau mati bunga
atas meja makan aku ni.. sambil tu aku sebut
'ahhhh.... lega...'. Adalah dekat 5 minit baru bau
bangkai tu hilang.. Lepas tu isteri aku kembali dan
minta maaf sebab lambat.. lalu dia kata 'SURPRISE!!
HAPPY BIRTHDAY!!' dan suruh aku buka kain penutup mata
aku.. laaa birthday aku hari ni le... camne boleh lupa
ni.. Aku buka le kain penutup mata aku.. mulutku terus
melopong... ALAMAK!!! Benda pertama aku lihat.. muka
merah padam pak mertua aku, mak mertua aku, adik ipar
aku dua orang, duduk keliling meja makan. Bos aku
dengan jiran sebelah rumah rumah aku pun ada!!. ? jadi
aku pun nak kaber malu, aku tanya la kat pak mertua
aku.. 'dah lama ke pak sampai?'.Dan pak mertua aku pun
jawab.'Dah lama. Sebelum kentut pertama lagi!!!

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Visitor Referrer

 

Design by CempakaBiru